‘Laat uw huis mee veranderen met uw levensfase’

Wie in een fijne, vertrouwde omgeving woont, wil daar graag zo lang mogelijk blijven wonen. Daarom is het verstandig om na te denken hoe je je huis nú veiliger en comfortabeler kunt maken. Op woensdag 19 september kunnen inwoners kennismaken met verschillende oplossingen om prettiger en veiliger te wonen. Dan organiseert de gemeente Hengelo samen met ROC van Twente de informatiemarkt Lang zult u wonen op ROC-locatie de Gieterij in Hengelo. Van 15.00 tot 20.00 uur zijn tientallen bedrijven en organisaties aanwezig om vragen te beantwoorden en advies te geven over de persoonlijke thuissituatie.

Op tijd nadenken is belangrijk

De meeste mensen willen het liefst thuis oud worden. Maar is het huis daar eigenlijk wel geschikt voor? En als er ondersteuning nodig is, bij wie kun je dan terecht? ‘Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om het makkelijker, prettiger en veiliger te maken in huis. We vinden het belangrijk om mensen daarover te informeren, zodat ze op tijd na gaan denken over hun woonsituatie in de toekomst’, zegt wethouder Bas van Wakeren. ‘Het is heel logisch om ons huis mee te laten veranderen met de levensfase waarin we ons bevinden. We nemen veiligheidsmaatregelen als er kinderen komen, maar als we ouder worden stellen we het nemen van maatregelen vaak onnodig lang uit.’

Veel mensen ondernemen nog geen actie

Uit recent onderzoek van Lang zult u wonen en I&O Research blijkt dat 85% van de 55+’ers er in hun woonsituatie rekening mee houdt dat ze in de toekomst langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Toch heeft het merendeel (68%) nog geen enkele actie ondernomen om hun woonsituatie veiliger of comfortabeler te maken. We passen ons huis en ons gedrag niet automatisch aan als we ouder worden.

In gesprek met verschillende aanbieders

Op de Informatiemarkt Lang zult u wonen kunnen inwoners inspiratie opdoen en in gesprek over hun woon- en leefomgeving met verschillende organisaties en aanbieders. Van aannemers en installateurs die kunnen adviseren over het bouwen of verbouwen van de woning tot advies over een onderhoudsvriendelijke tuin. Ook zijn er handige producten en diensten die voor meer gemak en comfort zorgen. Van de boodschappenservice tot hulpmiddelen van de thuiszorgwinkel.

Bekijk de deelnemers aan de Informatiemarkt

Samenwerking met ROC-studenten Verzorgende IG

De gemeente Hengelo werkt voor de organisatie van de Informatiemarkt samen met 18 studenten van de opleiding Verzorgende IG van ROC van Twente die het keuzevak Zorg & Technologie volgen. ‘De combinatie zorg en techniek wordt alsmaar belangrijker als we met z’n allen ouder worden en langer thuis blijven wonen. We vinden het belangrijk dat onze zorgstudenten meer inzicht in en kennis krijgen over de techniek die een steeds grotere rol gaat spelen in de wereld van wonen en zorg. De Informatiemarkt Lang zult u wonen biedt een uitgelezen kans voor studenten om hier in de praktijk ervaring mee op te doen en nauw samen te werken met diverse partijen op dit gebied’, zegt directeur Mayke Bergman van het MBO College voor Gezondheidszorg van ROC van Twente.

Over de informatiemarkt Lang zult u wonen

De Informatiemarkt is op woensdag 19 september te bezoeken van 15.00 tot 20.00 uur in de hal van ROC van Twente in Hengelo (Gieterij 200). De toegang is gratis en aanmelden vooraf is niet nodig. Parkeren kan voor het gebouw.

Subsidie 

Voor huiseigenaren/bewoners van 65 jaar en ouder zijn er subsidiemogelijkheden voor Lang zult u wonen. Op de informatiemarkt is hierover meer informatie te krijgen.