“We besloten op tijd kleiner te gaan wonen”

Langer thuis wonen: zijn Hengeloërs daar al mee bezig? Hoe willen ze graag wonen in de toekomst en nemen ze ook al maatregelen. We vroegen het bezoekers aan de infomarkt van Lang zult u wonen in het ROC van Twente in Hengelo. "Ik vertrouwde mezelf niet meer zo bij het koken.”

"Onze douchebeurt is veiliger geworden"

Truus en Jan Exoo uit Hengelo kijken nieuwsgierig rond op de infomarkt van Lang zult u wonen. Zij is 80 en hij 82. Jarenlang woonden ze in een ruime eengezinswoning, maar toen ze de zestig gepasseerd waren, maakten ze plannen voor hun nabije toekomst. Jan: "We besloten op tijd kleiner te gaan wonen en ik moet zeggen: daar hebben we nooit spijt van gehad. Nog geen dag, hè Truus?" Truus beaamt het volmondig. "We wonen nu al 18 jaar in een appartement, middenin het centrum van Hengelo. Nooit spijt van gehad. Dichtbij de winkels en toch lekker in ’t groen."

Truus en Jan Exoo uit Hengelo

Voornemen om appartement nog veiliger te maken

Ook al wonen ze al levensloopbestendig, toch staan ze altijd open voor maatregelen om hun woongenot te verbeteren. Daarom bezoeken ze de infomarkt van Lang zult u wonen. Het echtpaar is erop gericht hun appartement nóg veiliger te maken. ,,De tegels van onze badkamer waren nogal glad en ik was bang voor een valpartij”, vertelt Truus. ,,Een tijdje geleden is er iemand bij ons aan huis geweest om de vloer van de badkamer ruw te maken. Daardoor is een douchebeurt veiliger geworden.”

Hulp van Stimuleringsregeling Hengelo

Jan beaamt het. ,,En weet je wat het mooie is? De gemeente Hengelo heeft de kosten daarvan betaald.” Truus vertelt dat haar door de gemeente ook nog een bijdrage voor een lamp onder het echtelijk bed is toegezegd. ,,Dan kan ik ’s avonds in het donker rustiger en veiliger in bed stappen.” Op de infomarkt van Lang zult u wonen, in de hal van het ROC van Twente, oriënteren ze zich op nieuwe snufjes. Of ze goede ideeën hebben opgedaan? ,,Zeker weten”, zegt Jan. ,,We hebben onder meer gekeken bij de stand met veiligheidssloten. Niet dat we ons onveilig voelen hoor! Maar toch….in deze tijd kun je het maar beter goed voor elkaar hebben. Ik denk dat ik de firma eens uitnodig op ons appartementencomplex.”

"Ik kook nog elke dag m’n potje"

Ook Minie Seppenwoolde (81) uit Hengelo bekijkt bij de stand van Lang zult u wonen een voordeur met veiligheidsslot, die op een kiertje open kan.  ,,Ik doe de deur eigenlijk nooit meer zomaar open. Ook overdag niet. Dat vertrouw ik niet meer. Als er gebeld wordt, dan tik ik even tegen het raam en dan kan ik zien of ik de deur wel open wil doen”, zegt ze. Minie en haar man wonen nog zelfstandig. ,,Maar we worden wel krakkemikkig. Het wordt moeilijker om met de trap naar boven te komen. We hebben ook een vrij grote tuin. We weten dat we moeten verhuizen als het allemaal niet gaat.” Maar Minie wil graag zo lang mogelijk op hun stek blijven wonen, samen met haar man. Dus zoekt ze naar hulpmiddelen om dat doel te kunnen bereiken. Ze pakt de folder ‘Nooit meer vlam in de pan’ mee.

,,Daar staan misschien nog tips in. Ik kook nog elke dag m’n potje. Gewoon de ouderwetse pot. Hutspot met hachee. En draadjesvlees. Daar komen de kinderen op af hoor!” Minie heeft onlangs een nieuw gasstel aangeschaft, eentje met een kookbeveiliging. Als ze de pan van het vuur haalt, gaat het gas vanzelf uit. ,,Ik vertrouwde mezelf niet meer zo bij het koken.” Ze stopt de folder in haar tas en loopt verder de markt op, richting de trapliften.

"We wonen in heerlijk huis"

Willie (72) en zijn vrouw Nardie (67) Nijhof oriënteren zich ook op de infomarkt. ,,We wonen in een heerlijk huis, in een blok van drie. Het huis is inmiddels afbetaald en we willen er heel graag in blijven wonen. Gelukkig zijn we nog kerngezond, maar dat kan natuurlijk op een gegeven moment veranderen. Dus bekijken we hier welke hulpmiddelen er allemaal zijn.” Beveiligen van hun woning is geen issue meer voor hen. Willie heeft twee rechterhanden en heeft alle denkbare maatregelen getroffen. ,,Niemand komt ons huis binnen”, zegt hij vastberaden.

Trap kan probleem worden

Nardie heeft onder meer rondgekeken bij de stand van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ). ,,Je kunt heel wat hulpmiddelen huren. Ze hebben van alles en nog wat.” Het grootste probleem in de toekomst is de trap oplopen, zo voorziet ze. ,,We hebben net al bij de trapliften gekeken. Je kunt een traplift zowel links als rechts aan de trap bevestigen. Dat wist ik niet. En de prijs viel ook nog mee. Voor 4500 heb je al een goede traplift. Goed te doen he?”, zegt ze tegen haar man. Die knikt. Samen lopen ze door, op naar de volgende stand.

Willy Nijhof uit Hengelo

Stimuleringsregeling Hengelo

Wilt u net als het echtpaar Exoo uit Hengelo een tegemoetkoming in de kosten bij het levensloopbestendig maken uw woning? Als inwoner van Hengelo kunt een beroep doen op de Stimuleringsregeling Lang zult u wonen.