55? Tref alvast maatregelen in je woning

Ouderen moeten niet te lang wachten met het aanpassen van hun woning en daar tijdig hun eigen verantwoordelijkheid in nemen. Dat is de boodschap die Hans Engelbertink, projectleider Lang zult u wonen van de gemeente Hengelo, luid en duidelijk uitdraagt. ,,Vaak komen mensen pas in actie als er iets is gebeurd.”

Hij houdt het de bezoekers aan de infomarkt van Lang zult u wonen, in de hal van het ROC van Twente, in klare taal voor. Kom in actie. Niet morgen, maar nu. Vóórdat er sprake is van een valpartij of ander ongelukje in huis. ,,Mijn ervaring is dat mensen te lang wachten met het veiliger maken van hun woning.  Pas als iets gebeurd is, worden ze bewuster en komen ze in actie. Ik houd mensen een spiegel voor. Denk tijdig na. Is je woning wel zo veilig als je denkt dat ie is?”

Neem juist maatregelen als je nog jong bent

Engelbertink adviseert om al vanaf  55 jaar maatregelen te nemen voor de toekomst. ,,Doe het als je jong bent. Dan heb je nog alle energie en zie je ook niet zo op tegen de rommel van een verbouwing. Bovendien kunnen preventieve maatregelen veel leed voorkomen.” Op de Lang zult u wonen Infomarkt presenteren deze woensdag 48 bedrijven en organisaties hun producten en maatregelen, die zorgen voor een veiliger woonomgeving. Engelbertink: ,,We geven veel informatie op onze website, maar het nut van deze markt is dat bezoekers met eigen ogen kunnen zien welke diensten en producten er voor hen beschikbaar zijn. Ze krijgen er meer beleving bij en komen rechtstreeks  in contact met de bedrijven. Dat heeft zeker meerwaarde, want ze kunnen volop vragen stellen. Wat is het product? Hoe ziet het eruit? En wat kan ik er eigenlijk mee?”

Zorgkamer om aan woning te koppelen

Bezoekers aan de Lang zult u wonen Infomarkt hebben aandacht voor de vele stands in de hal, maar ook de unit met trapliften en de zorgkamer, die noodgedwongen buiten zijn gesitueerd, trekken volop aandacht. De zorgkamer is een unit die tijdelijk aan een woning kan worden vastgekoppeld, om zo een slaapkamer en badkamer gelijkvloers te realiseren. De unit kost 35.000 euro en bevat een slaapkamer en een aangepaste doucheruimte. In heel Nederland worden nu twee units per week geplaatst, voornamelijk voor ALS-patiënten. Maar de verwachting is dat er door de vergrijzing veel meer vraag naar dit product komt.

Stimuleringsregeling Hengelo

De gemeente Hengelo is volop bezig met de bewustwording van ouder wordende inwoners. Als één van de weinige gemeenten in Nederland heeft Hengelo een stimuleringsfonds in het leven geroepen. Inwoners kunnen een huisbezoek aanvragen. De woning wordt vervolgens op tal van punten gescand op veiligheid. Nadien krijgt de bewoner een advies over te nemen maatregelen. ,,Er liggen geen grote geldsommen klaar. Mensen moeten de producten zelf aanschaffen. Maar Hengelo biedt inwoners wel een bijdrage van 1000 euro uit het stimuleringsfonds. Dan gaat het om subsidies op bijvoorbeeld het verhogen van toiletpotten, een tweede trapleuning aanbrengen of anti-slip vloertegels aanbrengen in de badkamer.”

Leed voorkomen en kosten besparen

Hans Engelbertink is ervan overtuigd dat elke euro die nu wordt besteed aan het nemen van veiligheidsmaatregelen voorkomt dat er straks vijf euro moet worden betaald aan de gevolgen van calamiteiten, zoals valpartijen van ouderen. Dat voorkomt leed, maar ook hoge zorgkosten.,,Hengelo en Steenwijkerland zijn de enige plaatsen in Nederlands die zo’n stimuleringsfonds hebben. Ik snap niet dat andere gemeenten dit niet oppakken. Wat kost het als iemand met een gebroken heup opgenomen moet worden in het ziekenhuis? Ik weet zeker dat er grote kosten in de gezondheidszorg kunnen worden bespaard met dit initiatief.”